menu

VSE, KAR MORATE VEDETI O UMIKU DLESNI

VSE, KAR MORATE VEDETI O UMIKU DLESNI

Izraz umik dlesni se nanaša na stanje, ko se dlesni odmaknejo od zob in izpostavijo zobne korenine. Navadno je prvi znak umika dlesni povečana občutljivost zob, vendar lahko tudi opazite, da je zob videti daljši kot navadno, ali pa občutite špranjo na območju, kjer se dlesen in zob stikata (t. i. rob dlesni).

Čeprav gre za pogosto težavo z zobmi, umika dlesni ne smete prezreti, saj je lahko znak bolezni dlesni.

Kaj je vzrok umika dlesni?
Umik dlesni je lahko posledica številnih dejavnikov, vključno s staranjem, premočnim ščetkanjem ali celo slabim zdravjem ustne votline. Slabo zdravje ustne votline lahko pripelje do gingivitisa – ko se dlesni vnamejo zaradi bakterijskih zobnih oblog, in če stanja ne zdravimo, se sčasoma začnejo umikati.

Če ne odkrijete vzroka in pustite, da se umik dlesni nadaljuje, utegne pripeljati do resnih težav z zdravjem ustne votline. Dlesen se lahko začne odmikati od zoba in ustvari »žep« okoli njega, kjer se nato nabira še več oblog. Sčasoma se ti obzobni žepi poglobijo, dlesni se še naprej umikajo in zobje se lahko začnejo majati.

Kako ustaviti umik dlesni
Neprijetno dejstvo: ko se dlesni začnejo umikati, ne zrastejo nazaj. Zato je bistveno, da težavo opazite in zdravite v najzgodnejši fazi, še preden se razvije v kaj hujšega.

Če mislite, da se vam dlesni umikajo, se najprej pogovorite s svojim zobozdravnikom, ki bo ugotovil vzrok in vam priporočil najustreznejšo obliko zdravljenja.

Če se z zobozdravnikom posvetujete glede svoje vsakodnevne ustne higiene, lahko tako pomagate preprečiti umik dlesni, ali če se s težavo že spopadate, poslabšanje.

Prehod na zobno pasto, kot je parodontax® Ultra Clean, vam lahko pomaga ustaviti ter preprečiti krvavenje dlesni. Ob ščetkanju zob dvakrat na dan je 4x učinkovitejša* od navadne zobne paste pri odstranjevanju zobnih oblog ob robu dlesni** (območje, kjer se dlesni in zobje stikajo) ter pomaga ohranjati zdrave dlesni in močne zobe.

*odstrani več zobnih oblog kot navadna zobna pasta po profesionalnem čiščenju zob in ščetkanju dvakrat dnevno.
**Ta trditev se ne nanaša na izdelek parodontax® Whitening.