menu

KAJ JE VZROK OTEKLIH DLESNI?

KAJ JE VZROK OTEKLIH DLESNI?

Medtem ko so zdrave dlesni rožnate in čvrste, so vnete dlesni navadno rdeče in zabuhle. Vnete dlesni (imenovane tudi otekle dlesni) so pogosto eden zgodnjih simptomov bolezni dlesni. Zato je pomembno, da se čim prej pogovorite z zobozdravnikom, saj vam morda grozi še kaj slabšega.

Najpogostejši vzrok vnetih dlesni so bakterijske obloge, ki nenehno nastajajo na zobeh, okoli njih in med njimi. Kopičijo se, kadar se v ustih zadržujejo koščki hrane, ki vsebujejo ogljikove hidrate (sladkor in škrob).

Če se bakterijske obloge ne odstranijo (navadno s ščetkanjem), lahko povzročijo vnetje dlesni okoli zoba. To vnetje se lahko sčasoma razširi na zobno jamico, ki drži zob, ali celo pripelje do resnejših težav, kot je parodontitis.

Vendar obstajajo tudi drugi vzroki vnetja dlesni, zato je pomembno, da se pogovorite s svojim zobozdravnikom, če vas kar koli skrbi.

NEGA OTEKLIH DLESNI
Poleg pogovora z zobozdravnikom in rednih pregledov imate na voljo še nekaj ukrepov za odstranitev bakterijskih zobnih oblog in s tem pomagate negovati vnete dlesni.

1. Zobe si ščetkajte z dnevno zobno pasto parodontax® Ultra Clean , ki je pri odstranjevanju zobnih oblog ob robu dlesni (območje, kjer se dlesni in zobje stikajo) 4x učinkovitejša* od navadne zobne paste** ter pomaga ohranjati zdrave dlesni in močne zobe.

*odstrani več zobnih oblog kot navadna zobna pasta po profesionalnem čiščenju zob in ščetkanju dvakrat dnevno.
**Ta trditev se ne nanaša na izdelek parodontax® Whitening.

2. Uporabljajte ročno ali električno zobno ščetko z mehkimi zaobljenimi ščetinami in majhno glavo ter posebej temeljito očistite območja, kjer se dlesni in zobje stikajo, t. i. rob dlesni.

3. Uporabljajte zobno nitko ali medzobno ščetko, ki lahko bolje odstrani zobne obloge s težko dostopnih mest, na primer med zobmi.

4. Uporabljajte dnevno ustno vodo, kot je parodontax®, ki je zasnovana za vsakodnevno zaščito dlesni.