menu

KAJ POMENI, ČE VAŠE DLESNI KRVAVIJO?

KAJ POMENI, ČE VAŠE DLESNI KRVAVIJO?

Pljuvanje krvi med umivanjem zob ni normalno. Pravzaprav je lahko zgodnji znak težav z dlesnimi in prva postaja na poti do izgube zob. Ni pomembno, ali pri umivanju zob opazite kri v umivalniku občasno ali vsak dan – krvavenja dlesni ne smete nikoli prezreti.

Kaj je vzrok krvavenja dlesni?
Krvavenje dlesni navadno povzročajo zobne obloge, lepljiva plast bakterij, ki nenehno nastaja okoli zob, na njih in med njimi. Če se zobne obloge ne odstranijo, lahko dražijo dlesni, kar povzroči pordelost, krvavenje in vnetje.

Vendar so mogoči tudi številni drugi vzroki za krvavenje dlesni. Ti vključujejo čezmerno ali premočno ščetkanje zob, novo zobno ščetko ali nov način uporabe zobne nitke in nekatera zdravila.

Kako ustaviti krvavenje dlesni
Ni pomembno, kaj bi po vašem lahko bil vzrok za krvavenje dlesni – najbolje je, da se čim prej posvetujete s svojim zobozdravnikom. Preveril bo vaše simptome in vam svetoval obliko zdravljenja krvavenja dlesni, ki vam bo najbolj ustrezala.

Morda boste želeli uporabiti tudi nekaj preprostih ukrepov za nego krvavečih dlesni – spremembe ustne higiene, ki vam lahko pomagajo ustaviti poslabšanje težave. Ti ukrepi so učinkoviti, če jih izvajate vsak dan, in ne samo takrat, kadar po čiščenju zob izpljunete kri:

1. Zobe si ščetkajte dvakrat na dan vsaj dve minuti z zobno pasto, kot je dnevna zobna pasta parodontax® Ultra Clean. Če dnevno zobno pasto parodontax® Ultra Clean uporabljate dvakrat na dan, odpravlja vzrok krvavenja dlesni štirikrat učinkoviteje* od navadne zobne paste.**

*odstrani več zobnih oblog kot navadna zobna pasta po profesionalnem čiščenju zob in ščetkanju dvakrat dnevno.
**Ta trditev se ne nanaša na izdelek parodontax® Whitening.

2. Uporabljajte ročno ali električno zobno ščetko z majhno glavo in mehkimi zaobljenimi ščetinami, ter se posebej posvetite predelom, kjer se dlesni in zobje stikajo, t. i. robu dlesni.

3. Z nitko ali medzobno ščetko odstranjujte zobne obloge s težko dostopnih mest, na primer med zobmi.

4. Uporabljajte ustno vodo kot je dnevna ustna voda parodontax®, ki zagotavlja vsakodnevno zaščito dlesni.

5. Redno obiskujte zobozdravnika, ki lahko opazi morebitne težave z dlesnimi, še preden se pojavijo kakršni koli simptomi. Če vam dlesni krvavijo, o tem takoj obvestite zobozdravnika, ki vam bo težavo pomagal zdraviti, preden se poslabša.