menu

ZAKAJ UTEGNE KRVAVENJE DLESNI SČASOMA PRIPELJATI DO IZGUBE ZOB

ZAKAJ UTEGNE KRVAVENJE DLESNI SČASOMA PRIPELJATI DO IZGUBE ZOB

Kaj je parodontitis?
Parodontitis (ali parodontalna bolezen) je bakterijska okužba posebnih tkiv, vezi in kosti, ki obkrožajo in podpirajo zobe, s skupnim imenom »periodoncij«.

Je ena najhujših oblik bolezni dlesni. Parodontitis je neobrnljiv in lahko pripelje do trajne izgube zob. Potrebno je zobozdravstveno zdravljenje.

Kaj je vzrok parodontitisa?
Parodontitis se lahko pojavi, kadar se krvavenje dlesni in vnetje dlesni ne zdravita. Je posledica kopičenja bakterijskih zobnih oblog nad robom dlesni in pod njim (na območju, kjer se dlesni in zobje stikajo). To lahko pripelje do nepopravljive poškodbe kosti in tkiv, ki podpirajo zobe.

Zaradi te poškodbe tkiv se utegnejo zobje ločiti od dlesni, kar ustvari majhne vrzeli ali »žepe«, kjer se lahko nalaga še več oblog in pojavljajo okužbe. Če se stanje ne zdravi, se lahko zobje začnejo majati in bodisi izpadejo sami od sebe ali pa jih mora odstraniti zobozdravnik.

Ne prezrite opozorilnih znakov
Parodontitis je končna postaja na poti bolezni dlesni. Za razliko od gingivitisa ga ni mogoče ozdraviti ter ima pogosto resne, dolgotrajne posledice za videz in občutek zob in dlesni. Zato je izjemno pomembno, da ne pustite, da bi stvari prišle tako daleč.

Pljuvanje krvi pri ščetkanju zob ali uporabi zobne nitke, zadah iz ust in rdeče ali otekle dlesni so zgodnji opozorilni znaki bolezni dlesni, ki jih ne smete prezreti. Če opazite katerega od teh simptomov, se takoj posvetujte s svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom. Lahko vam priporočita najboljši način zdravljenja, preden težava preveč napreduje.

Tveganje za nastanek bolezni dlesni lahko zmanjšate tudi z dobro ustno higieno. To vključuje ščetkanje dvakrat na dan z zobno pasto, kot je parodontax® Ultra Clean, vsakodnevno uporabo zobne nitke ali medzobne ščetke in redne zobozdravstvene preglede.