menu

Kaj je gingivitis?

Kaj je gingivitis?

Gingivitis je medicinski izraz za vnetje gingiv (dlesni). Gre za blago obliko bolezni dlesni, ki navadno povzroči pordelost, oteklost in krvavenje tkiva dlesni, zlasti med ščetkanjem ali uporabo zobne nitke ali ob ugrizu v kaj trdega, recimo jabolko.

Gingivitis je v zgodnjih stadijih ozdravljiv, zato je pomembno, da se pogovorite z zobozdravnikom in razumete svoje simptome, preden se razvijejo v drugačne težave.

Kaj je vzrok gingivitisa?
Glavni vzrok gingivitisa je kopičenje zobnih oblog, plasti bakterij, ki nenehno nastajajo okoli zob, na njih in med njimi, predvsem na težko dostopnih mestih. Te bakterije dražijo dlesni in lahko povzročijo vnetje.

Poleg tega med dlesnimi in zobmi nastanejo majhne špranje ali »žepi«. Če se težava ne zdravi, se utegnejo ti žepi poglobiti in razviti v resnejše težave, kot so občutljivi zobje ali parodontitis.

Tudi dlesni kadilcev so dovzetnejše za okužbe, ker kajenje in uporaba tobaka zmanjšata pretok krvi in hranilnih snovi do tkiva dlesni.

Zdravljenje gingivitisa
Če hitro ukrepate, bo zobozdravnik zlahka pozdravil gingivitis.

Vendar lahko tudi sami vsak dan skrbite za zdravje ustne votline in zmanjšanje nevarnosti gingivitisa. To vključuje dvominutno ščetkanje zob dvakrat na dan z zobno pasto, kot je parodontax® Ultra Clean. Ta pomaga ustaviti ter preprečiti krvavenje dlesni, pri odstranjevanju zobnih oblog ob robu dlesni (območje, kjer se dlesni in zobje stikajo) je 4x učinkovitejša* od navadne zobne paste** ter pomaga ohranjati zdrave dlesni in močne zobe.

*odstrani več zobnih oblog kot navadna zobna pasta po profesionalnem čiščenju zob in ščetkanju dvakrat dnevno.
**Ta trditev se ne nanaša na izdelek parodontax® Whitening.

Drugi preprosti nasveti vključujejo:

1. Uporabljajte ročno ali električno zobno ščetko z mehkimi zaobljenimi ščetinami in majhno glavo ter ne pozabite očistiti roba dlesni.

2. Z zobno nitko ali medzobno ščetko odstranjujte zobne obloge s težko dostopnih mest, denimo med zobmi.

3. Uporabljajte dnevno ustno vodo kot je parodontax®, ki zagotavlja vsakodnevno zaščito dlesni.

4. Redno obiskujte zobozdravnika ali ustnega higienika, ki lahko opazi morebitne težave z dlesnimi, še preden se pojavijo simptomi gingivitisa.